piano

Zangpraktijk Hannah Ybeles Smit

Voor als je stem je lief is

 

Zangles Delft-centrum

ZANGLES in Delft-centrum

In Delft heb je les in een mooie ruime lichte ruimte, aan de vleugel, in een historisch pand in de binnenstad. Je fiets kan je veilig binnen zetten. Parkeergarage Markt op 5 minuten en treinstation op 10 minuten loopafstand

Wanneer je besluit individuele zangles te nemen kun je het beste eerst een proefles nemen. Daarin kan je kijken of het klikt, en of de les beantwoordt aan je verwachtingen. Daarnaast stel ik een diagnose van je stem Je krijgt een eerlijk advies of het zin heeft om bij mij les te nemen voor het doel dat jij je hebt gesteld. Iedereen kan leren om zijn stem goed te gebruiken. In een eerste les luister ik naar wat je stem nodig heeft. Daar gaan we vervolgens heel gericht aan werken. Je krijgt een diagnose van je stem en je muzikaliteit en oefeningen waardoor je gegarandeerd vooruit gaat, mits je elke dag zo’n 10 minuten thuis besteedt aan je oefeningen. Er zijn de volgende mogelijkheden:

POP/MUSICAL/ROCK/JAZZ: Plezier in de muziek en wat je wilt uitdrukken is het uitgangspunt. Wat voor sound wil je en welke techniek is daar bij nodig? Wat wil je overbrengen, en welke techniek kun je daarbij gebruiken? Alle delen van het stemapparaat worden grondig getraind via de methode EVT(Estill Voice Training System). Door het trainen van die vaardigheden die jouw stem nodig heeft boek je snel resultaat. Geen eindeloze toonladders zingen waarbij je je het doel afvraagt, maar een training op maat voor jouw stem. Zodat je die vaardigheden leert te beheersen en met je eigen smaak deze kunt gaan inzetten. Naast EVT gebruiken we ook CVT (Complete Vocal Technic), wat je met name in pop/rock kunt inzetten om die sound te krijgen die je wilt in een lied. Daarnaast veel aandacht voor interpretatie van een song, zodat je een eigen en persoonlijke vertolking leert te maken, in plaats van het nabootsen van de youtube-versie.

KLASSIEKE ZANGLES: We behandelen houding, adem, resonans, dictie, interpretatie, aan de hand van klassiek materiaal: liedkunst, opera, oratorium. Maar ook het repertoire dat iemand op zijn koor zingt kan gebruikt worden. Ik werk in de klassieke les het meest volgens de methode Lichtenberg. In de methode Lichtenberg wordt zingen op een nieuwe manier benaderd. De klank zelf geeft richting aan het zangproces. We spreken daarom van klankgeoriënteerd zingen. Dit is een ander uitgangspunt dan het corrigeren van houding, adem en mondstand. Welke kwaliteiten zijn te horen? Hoe kunnen we de klank in onszelf uitbreiden? Waar in ons lichaam ervaren we de meeste resonans? Via stimulaties en gerichte vragen word je als zanger uitgedaagd nieuwe facetten van je stem te ontdekken. Het resultaat is een vrijer en rijker geluid dat met minder inspanning tot stand komt. Het uitbreiden van de klank en de beleving ervan zijn uitgangspunt voor de stemontwikkeling. Elementen als houding, adem, resonans, toonhoogte en articulatie komen in een ander daglicht te staan. Via de klank wordt het zelfordenend vermogen van ons lichaam geactiveerd. De natuurlijke balans wordt hersteld. Het lichaam wordt instrument.

DIAGNOSE EN ADVIES: Je kunt ook alleen komen voor een diagnose van je stem. Bijvoorbeeld als je klachten hebt met zingen zoals heesheid, snel buiten adem raken, de hoge noten niet meer kunnen halen, het wegvallen van je stem in sommige passages. Ik analyseer dan waar de klachten vandaan komen en geef je gerichte oefeningen om je stem te verbeteren. Vaak ben je met een of meerdere lessen weer op orde en zing je weer probleemloos verder in je band, je koor of ensemble.

AUDITIEVOORBEREIDING: Het is mogelijk om een aantal lessen te nemen ter voorbereiding van een auditie. Ik help je met het uitzoeken van geschikt repertoire, het instuderen, en het klaar maken voor het doel. Dat doel kan een rol zijn bij een musical of operavereniging, een auditie bij een conservatorium, of een rol in een professionele productie.

STEMTRAINING ACTEURS: Ook acteurs zijn welkom. Het trainen van de spreekstem behoort ook tot mijn werkzaamheden. Het verkrijgen van een betere dictie, adembeheersing, accentlozer Nederlands of juist het oefenen op dialecten. We trainen de beheersing van de mond, lip en tongspieren zodanig dat een tekst er moeitelozer uitkan rollen.

WORKSHOPS VOOR GROEPEN EN BEDRIJVEN: Een middagje of avondje lekker zingen met een groep mensen, dat versterkt de onderlinge banden. Je komt elkaar een helemaal anders tegen. Deze workshops gaan in overleg en op maat. Een teambuildingsdoel kan verwerkt worden in het samenstellen van het programma. Ook een workshop op een feest behoort tot de mogelijkheden.

KOSTEN/VOORWAARDEN: Een zangles kost 50 euro incl.btw. Lessen kunnen afgezegd en/of verzet worden tot 24 uur voor aanvang, anders betaal je gewoon door.